1919-2009

Do začetka julija so cene raznih vrst rib narasle za 500 odstotkov, zelja za 900 odstotkov, cene zelene celo za 2000 odstotkov; ponekod so podobno dvignili cene najemnin. Pariz je bil tako razen za izjemno bogate praktično prepovedano mesto. Leta 1919, namreč, v času mirovne konference po koncu prve svetovne vojne, ki je za Pariz, kot sem zapisal v Izgradnji Evrope, "pomenil preobrazbo iz prestolnice v vojni opešane Francije v nekakšno svetovno oazo blišča in razsipnosti, kjer so 'šotore' postavljale najrazličnejše delegacije posameznih držav in zasebnih interesov, lokalni trgovci pa si meli roke ob astronomsko napihnjenih cenah".

A sredi tega prepovedanega mesta je v tem času, natančneje prav na današnji dan pred devetdesetimi leti, potekala prva seja profesorskega zbora ljubljanske Pravne fakultete. Trije od štirih prvih profesorjev, Ivan Žolger, Leonid Pitamic in Bogumil Vošnjak (manjkal je Ivan Žmavc) so namreč sodelovali v mirovnih pogajanjih in zato kar v Parizu opravili prvo delovno sejo. V počastitev tega dogodka pa je v okviru serije prireditev za počastitev devetdesetletnice včeraj potekala tudi slavnostna akademija fakultete.

Če vas zanima še kaj več o začetkih PF, si lahko preberete tudi mojo IUS kolumno iz letošnje pomladi. Ker ne morem povsem brez hudomušnosti, pa moram vendarle zaključiti z nepojasnjenim vprašanjem: ali so odlični profesorji po tej prvi seji jedli ribe ali si jed začinili z zeleno, anali namreč ne poročajo...

Oznake: ,