nedelja, 01. november 2009

Statistika prašičje gripe

Pred tednom dni je Obama zaradi razširjenosti gripe H1N1 razglasil "izredne razmere". To sicer pomeni predvsem, da lahko bolnice po ZDA delujejo po nekoliko milejših pravilih in zdravijo ljudi tudi npr. v šotorih ob bolnicah. Je pa prav zanimivo ta poteza naredila mojo pot v ZDA naslednji teden veliko bolj vznemirljivo za mojo (razširjeno) družino. (Čeprav vsi že brez tega kihamo in kašljamo, vrtci pač...)

In kakšna je statistika razširjenosti prašičje gripe do sedaj? Na straneh WHO lahko najdemo, da je bilo do 11. oktobra letos po svetu 399232 laboratorijsko potrjenih primerov gripe H1N1 in 4735 smrtnih primerov. V najnovejšem poročilu pa najdemo tudi naslednje podatke: da večino primerov bolezni predstavljajo najstniki in mlajši odrasli, potreba po hospitalizaciji pa je navišja med zelo mladimi otroci. Med 1% do 10% pacientov z izraženo gripo potrebuje hospitalizacijo, med njimi pa od 10% do 25% potrebuje oskrbo na intenzivnem oddelku, 2% do 9% primerov pa je smrtnih. Skupno je kar 7% do 10% hospitaliziranih bolnikov nosečnic v drugem in tretjem trimestru nosečnosti (nosečnice kar desetkrat pogosteje potrebujejo intenzivno oskrbo, kot je povprečje v splošni populaciji). Podobne podatke poroča tudi ameriški CDC.

Za dvajset držav lahko razširjenost gripe spremljate "v živo" tudi s pomočjo Google aplikacije flutrends. Na žalost Slovenije med državami (še?) ni, sta pa v njej Avstrija in Madžarska, kar je morda dober približek?

1 komentar:

  1. Avstrija in Madžarska sta morda lahko povedni izkušnji, a je zanimivo (in za slovenske uporabnike dokaj neuporabno), da je glede na Googlov spremljevalnik razširjenost gripe v njiju zelo različna: v Avstriji nizka, na Madžarskem pa visoka.

    A vendar: če za Slovenijo razširjenosti te gripe glede na spletno iskanje ne ponuja Google, jo (v zelo nereprezentativnem vzorcu) tale Kvarkadabrin blog. V celem letu je bila najbolj obiskana objava (če ne štejemo glavne strani) tega bloga namreč tale, največkrat uporabljeno geslo v iskalniku za dostop na katerokoli stran bloga pa "prašičja gripa". (154 obiskov, s 131 pa je druga zveza "kvarkadabra blog"; čeprav je sicer kombinacij vseh iskalnih gesel, ki so variacija na "kvarkadabra", seveda dosti več.)

    Sicer pa me preseneča tudi, da so nas v zadnjem mesecu največkrat (kar 50-krat) našli z uporabo iskalnega gesla "dnevi pravnikov 2009", čeprav ni na blogu nobene objave o tem.

    OdgovoriIzbriši