Ko tudi oblasti začno soustvarjati Wikipedíjo

To je že nekoliko stara novica, a po naključju sem nanjo naletel šele pred nekaj dnevi. V vznemirljivem (mišljeno resno, če ste strokovnjak tega področja, ali sarkastično, če ste evroskeptik, pa verjetno oboje, če ste karkoli tretjega) Poročilu Komisije Evropskemu parlamentu in Svetu o uporabi Direktive 2004/38/ES o pravici državljanov Unije in njihovih družinskih članov do prostega gibanja in prebivanja na ozemlju držav članic z 10. 12. 2008 je moč med drugim najti tudi naslednji odstavek (na str. 10, op. izpuščena):
Države članice in Evropski parlament niso edine zainteresirane strani, s katerimi mora Komisija intenzivno sodelovati. Državljane EU je treba o njihovih pravicah v okviru Direktive še nadalje obveščati. V ta namen bo Komisija še naprej prednostno obravnavala informacije v zvezi z Direktivo in razširjala poenostavljene smernice za državljane EU32 s pomočjo interneta, predvsem spletnega portala Tvoja Evropa, s pisanjem člankov o pravici do prostega gibanja v Wikipedii in s preprostimi "podatkovnimi listi" o pravicah državljanov.
Saj vem, kdor ni naiven, dobro ve, da so razne oblasti prikrito že dolgo aktivne tudi pri različnih aktivnostih civilne družbe. A je vseeno zanimivo videti, da tudi Evropska komisija javno sporoča, da bodo njeni uradniki v okviru obveščanja javnosti pisali članke za Wikipedíjo. Nemara se to v tem primeru ni pripetilo prvič oziroma zadnjič.

Človeku se hudomušno takoj postavi še par vprašanj. Gre zgolj za vprašanje dosega čim večjega števila ljudi (=ker ljudje radi odgovore iščejo na Wikipedíji) ali tudi za vprašanje sprejemljivosti povedanega (=če bi ljudje bolj verjeli objavi na Wikipedíji kot na uradni strani evropske institucije)? In drugič ter pomembneje, ali Komisija tudi take članke na Wikipedíji potem piše v vseh uradnih jezikih EU?

Še nekaj več misli najdete na tem blogu (ki je tudi moj izvirni vir).

Oznake: ,