CRU hack: Dokončno »razkrinkanje« klimatologije

Prepričan sem, da bomo Kvarkadabrovci o tem še veliko pisali. Prav tako bo v naslednjih dneh o tem brnela blogosfera, Mišo Alkalaj in Lučka Kajfež-Bogataj. A pred tem storite nekaj z nami. Umirite se. Zajemite sapo. Vzemite si čas, preberite in premislite.

Če je bistvo afere v razkritju 16 let (sic!) dokumentacije in korespondence inštituta Climate Research Unit (CRU) na University of East Anglia, bi bilo verjetno treba začeti tu. Hackerji so vdrli na računalnike inštituta, material pa je sedaj dostopen prek Wikileaks. Težava je v tem, da je materiala nepregledno ogromno. A njegova »škandaloznost«, naj bi bila v tem, da menda kaže tendencioznost in prirejanje podatkov vodilnih klimatologov ter dogovarjanje znotraj peer-review sistema. Tipičen primer iz e-maila direktorja inštituta Phila Jonesa:

“I’ve just completed Mike’s Nature trick of adding in the real temps to each series for the last 20 years (ie from 1981 onwards) and from 1961 for Keith’s to hide the decline.”


Kar nas pripelje do drugega vira, ki ga priporočam v tej fazi, ko si ustvarjamo stališče. To je najbolj relevanten portal za tekoče informacije o klimatologiji REALCLIMATE.ORG. Realclimatovci so bili udeleženi v dogajanju, zato si preberite njihovo prvo poročilo o dogodku 20.11.2009 ter nadaljevanje (23.11.09).

Tretji članek, ki ga priporočam, je komentar vodilnega britanskega okoljskega publicista in aktivista Georgea Monbiota v današnjem Guardianu. Naj se debata in refleksija začne.

Oznake: