Kvarkadabri so zagrozili s tožbo

Ne prvič, in tudi vzorec je nekoliko podoben. Gre za neko društvo, ki naj bi se ukvarjalo s kvaliteto življenja, hkrati pa pregled njegove spletne strani in Facebook profila napotuje na nakup različnih proizvodov, ki naj bi bili dobri za vas in za svet. Na Kvarkadabra spletnem forumu se je nekaj članov foruma lotilo kritike teh proizvodov in debata se je dejansko iz vseh strani preveč razgrela. Zadevnemu Društvu se je zazdelo, da je bilo razžaljeno njihovo dobro ime in je moderatorju foruma ter društvu Kvarkadabra zagrozilo s kazensko ovadbo.

Naš moderator je nato umaknil vsa žaljive poste in zaklenil temo. Hkrati smo podaljšali najmanjši časovni interval med zaporednimi prispevki, da bi zmanjšali verjetnost hitrih, vročih in nepremišljenih prispevkov. Do sem vse običajno in mislim, da smo kot odgovoren medijski subjekt, ki si ne želi nepotrebnih konfliktov, ravnali korektno.

A nekaj moram vseeno pripomniti. Taktika, ko podjetja na tak način odreagirajo na kritiko produkta , ki ga prodajajo (najsibo ta upravičena ali ne), mi je globoko neprijetna. Vidim jo kot strategijo moči in zastraševanja. Društva, ki so v besedah polna pozitivne energije, ljubezni, dobrobiti in ekologije, pa bi lahko razmislila, za koga je uporaba takšne strategije odvračanja kritike s pravnimi grožnjami najbolj tipična. Ali ne prav za velike farmacevtske in biotech multinacionalke kot je npr. Monsanto? Se identificirate z njimi?

(V tem prispevku gre v celoti za stališče avtorja in nima nikakršne povezave z stališčem društva Kvarkadabra)

Oznake: