Znanstveno pisanje in spolna privlačnost

"Sex it up!"

To je nasvet, ki bi ga lahko slišali od urednika kakšne ameriške pravne revije (od katerih večino najboljših urejajo študenti sami, kar morda pomaga), nanašal pa bi se na naslov znanstvenega članka, ki bi ga hoteli ponuditi v objavo.

O tem sem se ta teden nekoliko obširneje razpisal v svoji IUS kolumni (moram priznati, da sem kot kolumnist z obvezo, da vsaka dva tedna tam objavim novo kolumno, včasih kar v zadregi, ko ob kaki ideji razmišljam, ali je bolj primerna za objavo tu, tam ali še kje drugje). A vendar je izkušnja morda podobna tudi drugod, zato me zanima: sta tudi na drugih znanstvenih področjih del "prodajanja" znanstvenih dosežkov v obliki pisanih besedil tudi čim lepše "pakiranje" in "prodajni slogan" oziroma, po domače, naslov?

V pravni srenji je to, kot rečeno, nemara najbolj razširjeno v ZDA. A pred nekaj tedni sem doživel podobno izkušnjo tudi bližje domu. Za neko konferenco o državljanstvu na Dunaju sem se ponudil pripraviti referat z naslovom "Rethinking the traditional concept of citizenship, inter-state competition and diversity: European Union as a testing ground". Ker gre za bolj ali manj zaprto konferenco ekspertov, ki se ne namerava končati s publikacijo, se z vprašanjem seksapila naslova nisem posebej ukvarjal.

A ko sem dobil pismo o sprejemu referata, mi je eden od organizatorjev posredoval tudi naslednjo prošnjo: "I would like to see the title more 'sexy'…" Da bo lepše izgledal na programu. Ob zavedanju siceršnjega pomena seksapila sem stisnil zobe in ponudil alternativen naslov: "The New Economy of Citizenship: Monopolisation, Denationalisation or Privatisation?" Pa je bil veliko bolj zadovoljen.

Še nekaj več o tem vidiku pravnega pisanja si lahko preberete v zgoraj omenjeni IUS kolumni. Je drugod, recimo na področju fizike, kaj drugače?

Oznake: ,