Predsednik in mi (v cernu)

Predsednik Republike Slovenije Danilo Türk se je mudil v Ženevi, kjer poteka Svetovna podnebna konferenca. Kot pišejo slovenski časniki, se je na konferenci srečal tudi z generalnim sekretarjem ZN Ban Ki Moonom. Današnje popoldne pa je presednik tudi izkoristil za obisk cerna. Obisk predsednika RS je del prizadevanja za včlanitev Slovenije v cern. Med drugim so ga sprejeli generalni direktor cerna Rolf Heuer in drugi najbolj citiran fizik visokih energij na svetu, John Ellis s teoretičnega odseka cerna (sedaj ko je s sobotnega leta v cernu odšel tudi najbolj citiran HEP fizik, Ed Witten, je Ellis zopet nesporni car citatov v cernu). Seveda ni manjkal niti vodja slovenske skupine pri eksperimentu ATLAS, Marko Mikuž, sicer tudi eden od gonilnih koles za slovenskim včlanjevanjem v cern.

Po ogledu kontrolne sobe eksperimenta ATLAS in podzemeljskega prostora, kjer stoji detektor, sta se predsednik in njegova soproga tudi srečala z osmerico slovenskih znanstvenikov, ki smo tako ali drugače povezani s cernom. Rokovanje, skupinska slika, kratko pojasnilo kaj počnemo in to je bilo to.

Kako bo sedaj napredovalo slovensko včlanjevanje v cern? Prvi pomemben datum je 17. 9. do katerega mora Slovenija oddati prošnjo za članstvo in spremljajočo dokumentacijo. Kandidatura vložena pred tem datumom namreč pomeni, da se bo o njej odločalo na decemberski seji cern councila, tako da bi lahko vstopili v paketu s še štirimi kandidatkami. Da bo kandidatura vložena pravočasno mora iti vse skupaj še skozi sejo vlade, prav tako se tudi papirji ne smejo zatakniti kje v birokratskem aparatu. Napeta dva tedna sta torej pred nami.