Pekoči recept

Po Juretovi še ena objava z ne preveč svežo, a zato toliko bolj pekočo novico: laboratoriji indijskih obrambnih sil razvijajo novo vrsto bombe, ki bi kot ključno sestavino vsebovala - čili.

Konkretneje, gre za indijski čili vrste Bhut Jolokia (ali Naga Jolokia ali katerekoli druge variacije njegovega imena), ki so ga pred dvema letoma razglasili za najbolj pekoči čili na svetu. Na ne preveč natančni Scovillovi lestvici pekočnosti naj bi dosegal raven več kot milijon Scovillovih enot pekočnosti, kar pomeni, da je v primerjavi z znanimi kulinaričnimi čiliji približno dvestokrat bolj pekoč kot jalapeño in približno petindvajsetkrat bolj kot tabasco.

Kot poročata povezani novici, čili najverjetneje ne bo imel vloge zgolj pri obračunavanju s teroristi ali obvladovanju neredov, temveč tudi v kulinariki: baje raziskujejo, ali bi ga lahko dodali obrokom vojakov na visoki nadmorski višini, da bi jih pomagal greti.

To ne pomeni, da bi bile nedelje od sedaj naprej posvečene kulinaričnim (ali "kulinaričnim") objavam, a vsake toliko se nemara kakšna že prileže.

Oznake: ,