Povečana rodnost v bogatih državah



V jutrišnji številki Nature (Nature 460, 741-743 (6 August 2009)) raziskovalci z Univ. of Pennsylvania in s Centre for Research on Social Dynamics v Milanu objavljajo zelo zanimivo študijo z naslovom "Advances in development reverse fertility declines". Izsledki so zanimivi tudi za domače slovenske loge. Raziskovalci namreč ugotavljajo da se pri dovolj bogatih državah - merjeno s "human development index" (HDI) - rodnost žensk poveča. Zelo zgovorna je naslednja slika, ki kaže povezavo med številom rojenih otrok na žensko (total fertility rate -TFR) in HDI. Pri vrednosti HDI nekako med 0.85 in 0.9 se upadanje rodnosti obrne v pozitivno smer. Pred tremi desetletji (modre pike, situacija l. 1975) tega trenda še ni bilo mogoče zaznati, saj tedaj nobena od držav še ni dosegla dovolj velike vrednosti HDI.

Manjši kosi informacij iz članka, ki so se mi zdeli zanimivi:

Nekako po HDI=0.85 do 0.9 se torej trend padanja rodnosti v povprečju obrne. In kje je Slovenija? Slovenija je imela leta 2005 HDI= 0.913 in TFR=1.23. Se kar ujema z zaznano povečano rodnostjo v zadnjih nekaj letih, kajne. Smo torej že čez ozko grlo? V razmislek tale citat iz zaključka članka

As long as the most developed countries focus on increasing the well-being of their citizens, and adequate institutions are in place, the analyses in this paper suggest that increases in development are likely to reverse fertility declines—even if we cannot expect fertility to rise again above replacement levels.