Mladina o satelitskem Galileu

Vsake toliko pricurljajo v javnost novice o tem kako se Slovenija poteguje za sedež " nadzornega organa bodočega evropskega satelitskonavigacijskega sistema Galileo". Tokrat o zadnjem dogajanju v zvezi s tem piše Mladina. Glede na to, da naj bi Galileo začel delovati že naslednje leto se z izbiro že kar malo mudi. O tem, kaj se dogaja na tem področju:
Čeprav naj bi ga po dogovoru dobila ena izmed novih članic skupnosti, se zanj zanimata tudi Nemčija in Francija.[ ...] Sicer pa »trenutno na nivoju EU potekajo pogovori o spremembi uredbe o GSA, kjer se opredeljujejo pristojnosti in vpliv Evropske komisije na delo GSA, vprašanje sedeža nadzornega organa pa za zdaj ni na dnevnem redu, niti ni pričakovati, da bi bilo v času švedskega predsedstva«. Zamude z Galileom skrbijo Janeza Janšo. Ta je te dni ministru za promet dr. Patricku Vlačiču in ministru za znanost Gregorju Golobiču postavil vprašanje, »kako potekajo dogovori glede določitve lokacije nadzornega organa (NO) Galilea, kakšen status ima vloga Slovenije za NO Galileo in kdaj predvidoma naj bi bila sprejeta dokončna odločitev«.

O tem kakšne možnosti ima Slovenija pa
»Poznavalci« bruseljskih kuhinj so sicer prepričani, da bi slovenske apetite potešil že sedež Regulatorja trga električne energije - ACER (kandidatki sta še Bratislava in Bukarešta), in vlada naj bi se bila že odločila za vrabca v roki, namesto za goloba na strehi. Dr. Aleš Mihelič pa pravi, da ta ugibanja ne držijo, »kajti kandidatura za sedež ACER je povsem neodvisna in ni povezana z Galileom«.
Je pa to tema, ki lahko hitro razburka politične duhove na Slovenskem.
Za razliko od sedeža nadzornega organa, pa sta že izbrana operacijska centra Galilea. Tipično za EU sta to kar dva, eden je blizu Muenchna, drugi v Fucino, blizu Rima.