Slovenija kandidira za clanstvo v cernu!

Ravno sem razmisljal s cim bi prekinil svoj enotedenski molk na blogu. Moje opravicilo je bilo, da sem minuli teden prebil v Heidelbergu (z enodnevnim izletom v Aachen). Bi pisal o tem, kako poteka znanstveno sodelovanje v zivo - ko se zene/partnerji in otroci igrajo, medtem ko moski del premetava enacbe, odgovarja refereeju ali pa le izgublja cas na seminarjih? Ali morda o cem bolj zanimivem?

Potem pa me je iz zadrege potegnila ta bombasticna novica: slovenija je prek ministrstva za visoko solstvo, znanost in tehnologijo zaprosila za clanstvo v cernu! O novici pise na svojih straneh mvzt.

Cas je ravno pravi. Tako z znanstvenega stalisca - tik pred ponovnim zagonom LHC, kot tudi s strani industrije - ravno sedaj namrec tecejo zacetna nacrtovanja glede LHC upgrade-a (o tem je pred casom ze pisal Ilija). Pred nami (slovenskimi hep znanstveniki in z njo povezano visokotehnolosko industrijo) so torej svetli casi :-)

Dodatek: O novici piše tudi Delo. Sicer debelo uro za "Laboratorijskimi dnevniki", a so zato uspeli pridobiti tudi komentar s strani prof. dr. Mikuža z IJS in FMF: »Najbolj pomembno se mi zdi to, da se je s tem dejanjem Slovenija tudi v znanosti začela obnašati evropsko,« in »Kljub težavam s članstvom smo slovenski znanstveniki s Cernom odlično sodelovali, zdaj pa se odpira prostor tudi za slovenska podjetja. Cern namreč pri naročanju in kupovanju opreme daje prednost proizvajalcem iz držav članic«. Izvemo tudi koliko bo članstvo stalo: 500kEUR/leto v prvih petih letih in potem 2milijona EUR/leto za polno članstvo. Članarina se sicer plačuje kot fiksen odstotek BDP države članice, pri čemer vse članice plačujejo enak odstotek. Za primerjavo, pri Avstriji enak odstotek BPD pripelje do 16 milijonov EUR članarine na leto.

Še nekoliko kasneje so pod naslovom "Slovenija je vendarle zaprosila za kandidaturo za članstvo v Cernu" novico objavili tudi na Dnevniku.