Znanstvena podlaga Angelov in Demonov

Koliko je znanstvene resnice v zadnjem filmu posnetem po uspesnici Dana Browna, Angeli in Demoni? V njem Tom Hanks igra profesorja s Harvarda, ki skusa prepreciti unicenje Vatikana z bombo iz antimaterije. Antimaterijo ukradejo, kje drugje pa, ravno iz cerna. Filma sicer sam se nisem uspel videti (ga sicer vrtijo v dveh multipleksih v Zenevi v "version originale", a nekoliko tezje je z varuskami), a menda je kar nekaj scen, ki so bile posnete v cernu. Tako med drugim lahko obcudujete tudi posnetke Atlasa (najvecjega eksperimenta na LHC).

A, koliko je resnice v trditvah iz filma? Je res mogoce narediti bombo iz antimaterije? Cernov oddelek za promocijo znanosti je postavil res cudovito spletno stran, kjer lahko poiscete odgovore na tovrstna vprasanja v zvezi s filmom (ne sicer o teorijah zarote, pač pa o tem, zakaj bomb iz antimaterije v cernu ni).

Pa se novica iz povsem drugega konca: na CERN Bulletin se je DG Rolf Heuer razpisal o tem, kako je cern pravo mutikulturno cudo sestavljeno iz vec kot 100 nacionalnosti. Med drugim proti koncu zapisa tudi izveste, da bodo junija odlocali o prosnjah stirih evropskih drzav za clanstvo. Po hodnikih sem slisal, da med kandidatkami omenjajo Hrvasko in Slovenijo, a to so povsem nepreverjene govorice. Upajmo, da bo vec jasnega naslednji mesec.

Dodatek: Sem preveril pri bolje obvescenih o katerih stirih evropskih drzavah bo govora na junijski seji. To so Ciper, Izrael, Srbija, Turcija. O Sloveniji in Hrvaski tokrat nic.