Snemanje predavanj in varstvo osebnih podatkov

So vas morda med predavanjem že kdaj snemali, ne da bi vas prej vprašali za dovoljenje, in ste posnetek nato morda našli tudi na spletu? (Da ne bo kdo prehitro sklepal, zakaj to pišem, moja odgovora sta da in ne.)

Običajno bi človek pri tem najbrž pomislil na pravico do zasebnosti in na avtorskopravno varstvo, a očitno se da tudi na varstvo osebnih podatkov - na Informacijsko pooblaščenko so se že lani obrnili z vprašanjem, kako je s snemanjem in objavljanjem predavanja na spletu. Dve zadevi in mnenji IP si lahko ogledate tu in tu.

Po mnenju Informacijske pooblaščenke očitno torej ni posebej sporno vprašanje, ali gre pri tovrstnih objavah na spletu za zbirko osebnih podatkov, ampak je predvsem ključno to, ali je posameznik z objavo določen ali vsaj določljiv (za širšo neposvečeno javnost). V primeru medicinskih sester ali učiteljev bi za to po mnenju zadoščala objava zadevnega zdravstvenega doma ali šole, na kateri poučujejo; če to drži, ali ne bi v primeru učitelja na pravni fakulteti ali fakulteti za fiziko nemara že skoraj avtomatično šlo za kršitev Zakona o varstvu osebnih podatkov, čim bi se posnetek pojavil na spletu?

Oznake: ,