LHC na The Daily Show

Vcerajsnji dan je prinesel dva pomembna dogodka za CERN. Ravno se pravi cas za prvomajski delopust so namrec vceraj spustili v LHC tunel se zadnji, 53., izmed magnetov, ki so jih morali po lanskoletni nesreci popraviti ali zamenjati.

A se pomembnejse za prihodnost cerna je bilo naslednje - na The Daily Show with Jon Stewart so namrec (koncno) prikazali epizodo o LHC, ki jo je John Oliver posnel pred dva do tremi tedni v cernu. Kot velikemu fanu, mi je kar zal, da mi Oliverja ni uspelo osebno spoznati. Potikali so se namrec po zgornjem nadstropju oddelka za teorijo, medtem ko sedim sam v spodnjem nadstropju (zlobni jeziki bi tako ali tako dejali, da se vse pomembne stvari dogajajo v zgornjem nastropju, saj tam sedijo tenured ljudje :-)).

V epizodi nastopa John Ellis, ikona teoreticnega oddelka, ter pa predvsem veliko svetlece se tehnike. Izvedeli boste, kaj se zgodi, ce teoretika drazite z napacnimi enotami, pa tudi zakaj je crackpot verjetnost za nastanek crnih lukenj na LHC 50:50 - saj se to lahko zgodi ali pa tudi ne...

The Daily Show With Jon StewartM - Th 11p / 10c
Large Hadron Collider
thedailyshow.com
Daily Show
Full Episodes
Economic CrisisFirst 100 Days