Avstrija in cern

Da želi avstrijski minister za znanost s koncem naslednjega leta izključiti Avstrijo iz članstva v cernu je kot bomba udarila med znanstvenike visokih energij v Avstriji in zunaj. Če jih želite podpreti pri prizadevanju ustaviti ministrovo odločitev, potem lahko podpišete peticijo tukaj. Prav neverjetno je, da hoče Avstrija izstopiti ravno sedaj, po desetletni izgradnji LHC, ko bodo znanstveniki začeli pobirati plodove dolgoletne izgradnje. O tem, zakaj je za Avstrijo bolje biti članica, zelo nadrobno piše C. W. Fabjan v tem dokumentu. Kaj torej Avstrija pridobi s članstvom (to je verjetno še posebno zanimivo za Slovenijo, ki ni članica - spodnji spisek torej če želite lahko tudi berete kot "kaj bi lahko Slovenija pridobila s članstvom")?
Na strani s peticijo najdemo odprta pisma podpore avstrijskim znanstvenikom in ogorčenje nad kratkogledim ravnanjem avstrijske vlade, ki so jih spisali nobelovi nagrajenci, profesorji, znanstveniki. Od teh se me je še posebno dotaknil naslednji zapis kolega na teoretičnem odseku cerna, Aleksija Vuorinena (finske narodnosti)
On a personal note, I can only say that actions like the ones planned at the moment make Austria stand out in a negative light, and make it much less appealing as a working environment than it used to be. I have myself recently faced the choice, in which country to build a career, and in this process one of the most important factors is the type of commitment a government is showing to participation in long term scientific research projects. The road that Austria is choosing now is a signal to all international researchers in high energy physics and beyond that it is no longer a top level choice, but rather becoming a place to avoid.