Pravniki (in astronomi) nad asteroide

Priznam, da se naravnost zabavam nad dejstvom, da pišem o pravniški temi tokrat jaz in ne Matej. Dobro, ni čisto samo pravniska, a vseeno - vceraj in predvčerajšnjim je University of Nebraska College of Law organizirala dvodnevno konferenco, kjer so astronomi, astronavti in pravniki razpravljali, kako ukrepati v primeru, da odkrijemo asteroid, ki bo v prihodnosti trčil z Zemljo. Bi mu morali spremeniti tir, ga razstreliti (z jedrskim orožjem ali konvencionalnim?)? Bi morali evakuirati pričakovano mesto udara (in kako dobro ga lahko napovemo?) Kdo naj odloča o tem, in predvsem kdo naj plača za preventivo?

Vse skupaj ni le akademska razprava. Projekcija za naslednjih 10 do 15 letih je, da bomo s prečesavanjem neba odkrili okoli 500 tisoč zemlji bližnjih objektov (Near Earth Objects), izmed katerih bi kakšen ducat lahko v prihodnosti kdaj trčil ob Zemljo. Poročilo Association of Space Explorers septembra lani je predlagalo vzpostavitev komisije pri Združenih Narodih, ki bi lahko koordinirala odgovor na nevarnost. Na konferenci v Nebraski pa naj bi se začel proces, kjer bi razdelali pravne vidike problematike. Na primer, kakšne posledice bi bile, če sprememba tira asteoridu ne bi uspela - in bi na primer nato asteorid namesto na vzhod Kitajske (kamor je kazal prvotni tir) padel na zahod ZDA (ali obratno)? Vojne so se začele že zaradi manjših stvari...

Nazadnje je večji asteroid zadel Zemljo leta 1908, ko je 45 metrski asteroid eksplodiral nad Tungusko v Sibiriji. Posledica je bilo 2000 kvadtranih kilometrov požganega gozda. Verjetnost da bo za časa naših življenih prišlo do podobnega dogodka je precej majhna, a neničelna. Recimo verjetnost, da Apophis, 300-meterski asteroid, leta 2036 zadane Zemljo, je okoli ena proti 45,000.