Kompetentno o prasicji gripi

Kljub temu, da je v vseh mogocih medijih vse polno novic o stevilu okuzenih z virusom prasicje gripe, o stevilu obolelih, o tem v katerih drzavah se je virus ze pojavil, in podobno, pa je o samem virusu zaslediti kaj malo zanesljivih informacij. Povsem svez veter pomeni tale intervju z virologom Rubenom Donisem, vodjo oddelka za molekularno virologijo in cepiva pri CDC (U.S. Centers for Disease Control and Prevention, vladno organizacijo, ki v ZDA, ce se ne motim, nekako ustreza Institutu za varovanje zdravja v Sloveniji). Ekskluzivni intervju je uspel dobiti Jon Cohen s ScienceInsider. Nekaj zanimivih izsekov (prost prevod):

V: Ste uspeli primerjati primere virusa iz Mehike in iz ZDA?

R.D.: Da, so zelo, zelo podobni. Veliko genov je identicnih. Med osem do devet virusi, ki smo jih sekvencionirali, ni nobene razlike.

V: Ste primerjali nekoga, ki je umrl, z nekom, ki je imel le lazjo obliko gripe?

R.D.: Ti podatki so se zelo nezanesljivi. Nimamo dobrih podatkov o primerih. Dobis le starost in spol - zelo omejene podatke. To je problem. Med vzorci vemo, da je bil en primer smrten, a ne vemo kateri.

...

V: Bi vas moral vprasati se kaj, pa vas nisem?

R.D.: Vsi upamo, da se tole ne neha odzivati na antivirusna zdravila. Vsi upamo, da bodo razvili cepiva. Virus ne raste dobro v jajcih. Upamo, da bo virus izboljsal zmoznost rasti v jajcih in da bomo lahko hitro razvili cepiva, ter da bo mogoce omejiti sekundarne in terciarne okuzbe. V nekaterih drzavah je dober nadzor, v drugih, kdo ve.

V: Kaj menite o izbruhu?

R.D.: To je prvi, ki sem ga videl iz prve roke kot virolog. Pticja gripa ni primerljiva, saj se tu odvija vse zelo hitro. Spominja me na SARS. S pticjo je zelo malo prenosov. In celo pri SARS je bilo prenosov veliko manj.

....

Q: Je Mehika dovolj hitro reagirala?

R.D.: Niso vedeli. Verjetno so mislili, da je navadna gripa.

Q: Gripa je sezonska bolezen, ki doseze vrh pozimi. Mogoce se bo tole koncalo v ZDA s koncem sezone grip.

R.D.: Mi smo v dobri poziciji. Ljudje v Buenos Airesu so v skripcih. Pri njih zima sele nastopa.

Se dve povezavi. Prva na graficni prikaz delovanja gripe z Washington Post strani. Druga pa na Google Map geografsko ponazoritev primerov prasicje gripe.

Dodatek: Na Nature News so objavili tudi intervju z nemskim virologom Christianom Drostenom, vodjo Instituta za virologijo medicinskega centra Univerze v Bonnu. Drosten je leta 2003 prvi razvil diagnosticni test za SARS, z Nature pa je govoril o tem, kako mu je uspelo se hitreje razviti test za H1N1 virus prasicje gripe.