Znanje žanje 2.

Prihodnji ponedeljek (to je 30. marca) se obeta drugo nadaljevanje projekta Znanje žanje, v okviru katerega bodo mesecno slovenski eminentni znanstveniki v parlamentu predstavljali svoje delo, pa tudi sirse podrocje raziskovanja, poslancem in sirsi javnosti. Serijo je odprl prof. Roman Jerala. To je tisti profesor s Kemijskega instituta, ki s svojo studentsko ekipo vsakoletno žanje (oh kako primerno uporabljena beseda iz naslova) uspehe na mednarodnem tekmovanju iz sinteticne biologije, in kot se rado zapise novinarjem v trenutku lokal-patriotizma - pometa tudi z najbolj elitnimi univerzami, kot so Harvard, Berkeley, ... No, v parlamentu ga je pricakala skoraj povsem prazna dvorana, kot se lahko prepricate na tem posnetku.

Upam, da bo imel vec srece naslednji predavatelj, prof. dr. Peter Križan s FMF Univerze v Ljubljani. Mogoce bo pomagalo besedilo z vabila objavljenega na straneh MVZT

Na tokratnem predavanju se bo s predavanjem z naslovom Od tod do večnosti: fizika osnovnih delcev in njen vpliv na družbo, predstavil dr. Peter Križan. Dr. Križan, redni profesor na Fakulteti za matematiko in fiziko ter znanstveni svetnik na Institutu "Jožef Stefan", je skupaj s 13 slovenskimi znanstveniki pomembno prispeval k eksperimentalni potrditvi teorije Kobajaši-Maskava, za katero so Makoto Kobajaši, Tošihide Maskava in Joičiro Nambu, lani prejeli Nobelovo nagrado za fiziko.

Ob omembi Nobelove nagrade, bi pac morali poslusalci kar sami leteti skupaj, kajne? Kar mi ni jasno je, zakaj je potrebno japonska imena sloveniti, saj obsaja konsistente prepis v latinico, romaji. Ce pokazete ta imena kateremukoli fiziku se bo le glasno smejal.