Tom Hanks v cernu

Kako medijsko izpostavljen je cern je opazno ze iz tega, da marsikdaj na poti v ali iz sluzbe slisim po radiju novice v povezavi s cernom (ali pa je to morda le posledica tega, da je World Radio Switzerland nadpovprecno naklonjen novicam iz sveta znanosti...?). Tako me je danes presenetila novica, da se je v cernu mudil Tom Hanks (poleg njega pa se Ayelet Zurer in reziser Ron Howard). Razlog obiska je film posnet po knjigi Angeli in Demoni avtorja Dana Browna (tistega od Da Vincijeve sifre) in promocija okoli njega. Film naj bi prisel v kinematografe maja letos, zgodba pa se tudi v tem primeru vrti okoli Vatikana. Cern v knjigi in filmu nastopa kot mesto, s katerega glavna junakinja ukrade antimaterijo, s katero skusa razstreliti Vatikan. Cernov PR oddelek se je ocitno tudi tokrat izkazal in izkoristil ponujeno priloznost, saj danes in jutri menda oddaja iz cerna Entertainment Weekly. Na ta nacin doseze cern publiko, ki je prav gotovo sicer ne bi.

Sicer pa je v sami knjigi veliko prepusceno domisljiji. Cern ima celo stran, kjer so zbrani odgovori glede fikcije nasproti dejstvom v povezavi s samo knjigo. Na kratko: cern se zdalec ne proizvede dovolj antimaterije, da bi bilo mogoce iz nje narediti bombo (ce ze pozabimo na probleme s skladiscenjem). V celotnem obratovanju cerna so recimo razlicni eksperimenti proizvedli le toliko antimaterije, da bi se ob njeni anihilaciji sprostilo le energije za nekajminutno delovanje navadne zarnice... Pa se to - v Angelih in demonih se DG prevaza naokoli z reaktivcem X-33. Resnica je nekoliko drugacna - sluzbena vozila cerna so mali peugoti ala peugeot 106, s katerimi se ob potrebi usluzbenci lahko vozijo od enega konca laboratorija na drugi. Cern ima namrec dva glavna kompleksa, v Svici in Franciji, poleg tega pa se skupek stavb posejanih po 27 kilometerskem obrocu.

Zgornjo sliko slavnezev sem pobral s tega bloga, tukaj pa sta se press release cerna in zgodba o dogodku na Symmetry magazine.

Dodatek: Kot vse kaže, bo septembra ob ponovnem zagonu LHC na gumb za zagon pritisnil ravno Tom Hanks. Prav vsec mi je tudi tale njegov komentar: "It's not unlike when you go to NASA and Cape Canaveral and you see a bunch of bad office buildings and weeds, but then you walk inside and see an orbiter hooked up to the boosters, ready to go...".