1MB=9kg premoga in avto s porabo 1l/100 km

Ker Mladina z enotedenskim zamikom objavlja na internetu zadnji izvod revije, sem si tako šele ta teden ogledal prvo število letošnjega leta. V njem je tudi intervju s slovensko klimatologinjo dr. Lučko Kajfež Bogataj. Prav zanimivo branje - a med podatki, ki jih je dr. Lučka Kajfež Bogataj omenjala v intervjuju, je nekoliko izstopal naslednji odstavek:

Zadnjič me je na nekem predavanju nekdo vprašal, če sem se pripeljala z avtom. Pa sem ga vprašala, če si kaj prenaša datoteke s spleta. Ker je bil odgovor DA, sem ga opozorila, da en sam megabajt prenesenih podatkov pomeni 9 kilogramov premoga

9 kilogramov premoga za 1MB? Tole pa se sliši nekam veliko, kajne? Za primerjavo - vožnja z avtomobilom izpusti okoli 0.1 do 0.2 kg CO2 na km, prenos enega 1MB pa naj bi ga kar okoli 33kg?! Torej bi prenos 1MB ustrezal več kot 100km dolgi vožnji z avtomobilom? (res je, da ne vem, kaj naj bi šlo v tistih 9 kg premoga - izdelava računalnika, serverjev itd?). Da je gornji podatek absurdno velik si pojasnimo še nekoliko drugače - če preko interneta prenesete en film (recimo z netflixa ali pa itunes, da ne bo pomote) velikosti 700MB, bi to pomenilo, da je šlo v zrak kar 6.3 ton premoga. Termoelektrarna Toplarna Ljubljana letos plačuje za tono premoga nekje med 60 in 70 EUR za tono, kar bi torej pomenilo, da en sam prenesen film stane svetovno gospodarstvo kar okoli 400 EUR. Povsem nevzdržno velika številka. Bi torej moralo biti pravilno en gigabajt za 9 kg premoga? Hitro iskanje na googlu ni obrodilo nič pametnega, morda kdo ve od kod gornji podatek?

Pa, da ne bom samo širil slabo voljo. Kajfež Bogatajeva je tako mimogrede omenila tudi, da bi uporabo biogoriv lahko upravičil šele avto, ki porabi 1 liter goriva na 100 km. To mi je dalo misliti - je kaj takega sploh mogoče? Poraba energije, ki se ji pri prevozu vsekakor ne moremo izogniti bo prisotna zaradi premagovanja sile upora zraka. Delo, ki ga opravimo na poti s je A= 0.5*C*S*rho*(v^2)*s, kjer je C koeficient upora zraka specifičen za posamezen model avta, S je prečna površina avta glede na gibanje, rho=1.3 kg/m^3 je gostota zraka in v je hitrost s katero se avto giblje. Za 100 km poti pri hitrosti 80 km/h tako opravi avto 19 MJ dela (pri C=0.3 in S=2 m^2). V litru bencina pa je spravljenih okoli 35 MJ energije, ki se lahko sprosti ob izgorevanju. S 100% izkoristki povsod drugje bi torej lahko opravili pot z okoli 0.5l/100km (opozorilo: avtomobili z motorjem na notranje izgorevanje niti teoretično ne morejo imeti 100% izkoristka - to bi bilo mogoče le, če bi imeli na voljo neskončne temperaturne razlike). Seveda je izboljšava mogoča pri koeficientu upora, tale članek recimo govori o avtomobilu s C=0.17 in porabo pod 2l/100km!