Paul Ginsparg v cernu

Danes sem imel priliko poslušati Paula Ginsparga, teoretičnega fizika spreobrnjenega v informatika, ki je imel predavanje v okviru serije "Library Colloquium". Ginsparg je heroj gibanja za odprt dostop do znanstvenih publikacij, saj je pred 17 leti uspešno ustanovil elektronski preprint server www.arxiv.org, na katerega sedaj pošiljajo preprinte svojih člankov praktično vsi fiziki, ki se ukvarjajo z fiziko visokih energij in fiziki, ki se ukvarjajo s fiziko trdne snovi. Na arxiv je tudi dobršen del astrofizikalnih in matematičnih člankov. Status knjižničarskega superzvezdnika je Ginsparg dokazal s tem, da je bil glavni avditorij v cernu skoraj čisto poln (medtem ko je bil prejšnji rekord knjižničarskega kolokvija baje pri nekako 50 poslušalcih).

Pot do objave članka iz fizike visokih energij izgleda sedaj nekako takole: ko so avtorji prepričani, da je vse v članku pravilno, preverjeno in bolj ali manj dokončno, pošljejo članek na axiv. Nato počakajo nekaj dni, morda teden, da dobijo komentarje od ostalih znanstvenikov, nakar pošljejo članek v objavo v znanstveni časopis, čemur sledi nato recenziranje in nato končno objava (če je mnenje recenzenta ugodno). Med fiziki sedaj šteje za prioriteto pri odkritju dejansko že objava na preprintu (ali pa referat na konferenci).

Kljub temu, da obstaja arxiv že več kot desetletje in pol, pa se podoben sistem ni prijel v biomedicinskih vedah. Zato je ameriški kongres lansko leto izglasoval, da bodo vsi raziskovalci, ki prejemajo denar od NIH morali svoje publikacije poslati tudi na digitalni arhiv PubMed. Pot do prostega dostopa se torej širi tudi v druge vede.

Za konec pa še nekaj številk v razmislek: strošek na članek je za arxiv nekje med $1 in $5, strošek objave članka v znanstveni reviji, ki jo izdaja znanstveno zruženje (recimo Phys. Rev., ki jih izdaja APS) je okoli $1000, v reviji, ki jo izdaja komercialni založnik ala Elsevier, je strošek okoli $3000, medtem ko je strošek na članek v revijah Nature ali Science okoli $20000. Za primerjavo: strošek samih raziskav, ki vodijo do odkritij, ki jih predstavijo znanstveniki v člankih, je okoli $50k na članek za fizike in okoli $300k za medicino (vse številke so iz predstavitve P. Ginsparga).