Ko se delčkarji odpravijo na žur...

...niti ni tako žalostno, kot bi si kdo mislil. Minulo sredo je bil tukaj na CERNu velik žur -inavguracija LHC, velikega hadronskega trkalnika. Izbira datuma je bila milo rečeno malce ponesrečena, saj se je mesec pred tem na sektorju 3-4 LHC tunela zgodila kar velika poškodba, tako da bo LHC miroval vsaj do pomladi naslednjega leta. Ob kratkem stiku je prešel eden od supermagnetov iz superprevodnega v navadno prevodno stanje, nakar so stvari šle samo navzdol. Poškodovalo se je 24 dipolnih magnetov in vsaj pet kvadrupolov. Kako velika številka je to, pove dejstvo, da ima CERN na zalogi "le" 30 dipolnih magnetov! Če se še enkrat zgodi takšna nezgoda, potem bo LHC miroval še kar nekaj časa...

No, kakorkoli, ta zabava je bila načrtovana že kar nekaj časa in direktorat je pogumno šel naprej s proslavo, nesreči navkljub. Zabava je bila razdeljena na dva dela, od treh do šestih popoldan so se zabavali VIP gostje, od osme zvečer, pa mi, navadni delavci. Na žalost VIP gostje niso bili tako VIP kot bi lahko bili - od vodij držav se je pojavil le švicarski predsednik, od ostalih pa so v najboljšem primeru prišli le ministri za znanost. Slovenska ministrica za znanost se na proslavi ni pojavila. Pa saj politike po svoje razumem - kaj pa če LHC tudi čez eno leto ali dve še ne bo deloval. Za projekt je šlo več milijard evrov davkoplačevalskega denarja, sami pa so se povrh še mastili z molekularno kulinariko... Seveda sam razmišljam povsem drugače - tovrstna nezgoda je sicer nekaj večja kot bi običajno pričakovali, ni pa nekaj povsem nenavadnega. Tudi Tevatron (eksperiment v Fermilabu, Chicago, ZDA, ki sicer dosega sedemkrat manjšo energijo od LHC) je imel namreč na začetku svojega drugega zagona (Run - II) kar nekaj nevšečnosti. Sedaj pa drvijo z nabiranjem statistike in imajo celo napol resne možnosti, da LHC-ju izpred nosa poberejo garantirano nagrado - odkritje higgsovega bozona.

No, pri vsem skupaj je bilo prav zabavno opazovati v kakšno obsedeno stanje je inauguracija LHC spravila CERN. Od 11h do 3h popoldan je bilo nemogoče priti v CERN po običajni poti, mrgolelo pa je tudi policije. Da ne omenjam navala "kravatarjev". Toliko ljudi v poslovnih oblekah nisem po hodnikih cerna srečeval v vsem letu kar sem tukaj. Običajno imajo kravato le direktor in pa nekaj ekonomistov, ki skrbijo za cernov upokojitveni fond, ostalih dvatisoč uslužbencev - tehnike, administracijo in znanstvenike, pa vidite le v kavbojkah in puloverju.