Kaj se dogaja italijanski znanosti (in kaj se obeta slovenski)?

Zadnjih nekaj tednov so me presenečale novice iz Italije o tem, kako se poleg finančne krize obeta italijanskim raziskovalnim institucijam in univerzam še katastrofa posebne vrste. Naslednje naj bi bil začrtani plan Berlusconija za italijansko akademsko življenje v prihodnjih letih (pobrano od tukaj)
Od italijanskih kolegov sem sicer že večkrat poslušal, kako slaba je situacija za raziskovalce v Italiji, a tovrstnih kataklizmičnih potez se, Berlusconijevi antiintelektualni drži navkljub, ni nadejal nihče. V Sloveniji smo nasprotno priča ravno nasprotni sliki. Tukaj je seznam Pahorjevega načrta, ki zadeva znanost in tehnologijo (pobrano iz včerajšnjega Dela)
Glede na to, da smo še v skoraj volilnem obdobju, lahko le upam, da tista o povečevanju BPD za raziskave ni bosa. Povečanje za raziskave za 1.2 % BDP (to je skoraj podvojitev današnjega stanja) v naslednjih štirih letih bi bilo naravnost fantastično! Dvignilo bi nas na nivo ZDA in Japonske in nas postavilo med vodilne Evropske države. Upajmo, da bo temu res tako. V tem primeru lahko tudi slovenski raziskovalci obljubimo prodor v vrh znanosti.